Próba oszustwa na Naszej-Klasie

Próba oszustwa na Naszej-Klasie

Laboratorium antywirusowe firmy Eset poinformowało, że użytkownicy portalu społecznościowego Nasza-Klasa znaleźli się na celowniku cyberprzestępców.
Oszuści za pośrednictwem fikcyjnych kont rozsyłają wiadomości zachęcające do odwiedzenia witryny, w której można obejrzeć zdjęcia i filmy jednej z użytkowniczek serwisu. Wszystko to za pośrednictwem programu GoD. Pobranie aplikacji możliwe jest jednak po zapłaceniu za nią za pośrednictwem PayPal lub wiadomości SMS. Wysłanie wiadomości obciąża rachunek użytkownika kwotą nawet 23 zł!

Oszustwo rozpoczyna się od wiadomości przesyłanej do użytkowników Naszej-Klasy. Do zapoznania się z jej treścią przekonuje zdjęcie-przynęta, przedstawiające atrakcyjną brunetkę. Treść wiadomości przechwyconej przez laboratoria antywirusowe firmy ESET znajdziecie poniżej (pisownia oryginalna).

"Hej! Jestem Agnieszka :) Szukam odpowiedzialnej osoby, która się mną zaopiekuje. Jeśli chcesz zobaczyć mnie w całej okazałości wejdź na:

(tutaj podany jest adres)

Są tam zdjęcia jak i również filmiki :)

Folder o nazwie : "agusia_19_03_2010.rar" dostępu jest z poziomu wyszukiwarki programu.

Pozdrawiam gorąco ;**"



Aby dostać się do obiecywanych zdjęć i filmów internauta musi jednak najpierw pobrać program GoD, polecany rzekomo przez kilka serwisów downloadowych i jedną z gazet (tytuł zbliżony do jednego z magazynów komputerowych). Pobranie programu możliwe jest dopiero po zapłacie symbolicznej złotówki – tak przynajmniej sugeruje informacja w oknie na stronie polecanej w wiadomości. Warto zwrócić jednak uwagę na regulamin, z którego wynika coś zupełnie innego. W treści można bowiem znaleźć informację, że w zależności od wybranego przez użytkownika numeru, wysłanie wiadomości może kosztować 10,98 zł lub nawet 23,18 zł brutto. Okno z informacją o konieczności zakupu programu jest przy tym wyjątkowo natarczywe – mimo prób zamknięcia po kilku sekundach wyświetla się ono ponownie.

Nasza-Klasa błyskawicznie zareagowała na próbę oszustwa i zablokowała konto, z którego rozsyłano do użytkowników serwisu wspomniane wiadomości. Eset przestrzega jednak przed kolejnymi próbami, jakie z pewnością podejmą oszuści w celu zwabienia w pułapkę nieostrożnych internautów. Eksperci z laboratoriów antywirusowych Eset przypominają również o zachowaniu ograniczonego zaufania i o konieczności dokładnego czytania wszelkiego rodzaju regulaminów serwisów, które oferują w sieci swoje towary, zanim jeszcze zdecydujemy się na skorzystanie z ich usług.
Eset
Phi, to tylko puste małolaty mogą się nabrać na takie brednie... :D
         
      0 
Phi, czyli tylko z 80% użytkowników tego portalu
           
Phi. Nasza-szkapa to szit :D
           
      0 
A ja wypisałem się z tego badziewia kilka miesięcy temu. Nasza klasa to dno... Można dostać szału gdy na skrzynce mam napakowane z kilka powalonych reklam oraz maili bym zajrzał tam lub się dopisał. Nie wiem co ludzie widzą w tym goooovvvnnie. Jak chce się z kimś spotkać to poprostu dzwonię telefonem i umawiam się , paczka do browarka się szybko jest skrzyknięta. Po cholere mi nasza-klasa by pieeer....lić o ,,,upie maryni. O jaka ta fatka ładna , jaki piękny dzidziuś , jaki cudne ubranko itp --- co za debilizm. Lepiej zamiast nasza-klasa zrobić nasza-margaryna.pl hehehehehehee
           
      0 
same zboki się na to łapią
           
      0 
Ja wcale tam konta nie miałem. Ale rozumiem np. ludzi starszych, którzy nie widzieli od lat znajomych ze szkół/wojska itp. A nie dzieci, które widzą się na co dzień w podstawówce, gimnazjum, liceum.
           
Założenia były proste i pozytywne. Pozwolić ludziom którzy nie widzieli się juz dobry kawałek czasu na ponownu kontakt i odświerzenie znajomości. Tyle z pierwotnej funkcji. niestety teraz to zaczyna zmieniać sie w fotka.pl gdzie małolaty usiłują się na siłę lansować zamieszczając masę zdjęć. Gwoździem to trumny nk był sledzik. Teraz o ile ktoś nie usiądzie i nie pomysli nad przywróceniem pierwotnego zamysłu, nk stanie się kolejna stroną z fotkami do oceniania
         

CAPTCHA
Zwycięzca Euro 2012

27,6% głosujących uważa, że wygra:

Polska Polska

O firmie

ESET

ESET

Producent oprogramowania antywirusowego.

Telefon:
+1 (619) 876-5400
Fax:
+1 (619) 876-5845
Strona WWW:
http://www.eset.com
Adres:
ESET, LLC.
610 West Ash Street, Suite 1900
San Diego, CA 92101
U.S.A.
Nasze wiadomości w Twojej skrzynce, codziennie po 10:00





 
Kompas Social Media

Matura to suka, czyli o maturze w sieci bez cenzury (raport)

Maj to czas matur.. Bez względu na to, czy poziom egzaminów jest wysoki czy niski, dla tysięcy maturzystów są one źródłem niepokoju i bezsenności, dla wielu tematem drwin, dla innych okazją do założenia maturze fanpage'a na Facebooku, a dla niektórych powodem do rozterek.

Czytaj dalej