Allegro zwalnia z prowizji? Uwaga! To atak na użytkowników

Allegro zwalnia z prowizji? Uwaga! To atak na użytkowników

Użytkownicy Allegro padli ofiarą ataku phishingowego. Cyberprzestępcy, podający się za pracowników Allegro, proponują atakowanym "nowy system opłacania prowizji za wystawiane aukcje". Atak został przygotowany bardzo starannie.
Pierwsza wiadomość e-mail wysłana przez cyberprzestępcę w ramach najnowszego ataku phishingowego dociera z adresu noreply@allegro.com, jej temat to "Zwolnij konto Allegro z prowizji na 90 dni", a w treści osoba podająca się za Marcina Markowskiego, pracownika działu wdrażania nowych technologii serwisu Allegro (osoba ta nie jest pracownikiem Allegro), proponuje potencjalnym ofiarom możliwość skorzystania z pilotowego programu, w ramach którego można za 399 zł wystawiać aukcje bez żadnych prowizji przez 30 dni. Aby odbiorca poczuł się wyróżniony, atakujący informuje, że wiadomość została wysłana tylko do tysiąca wyselekcjonowanych sprzedawców. Oto pełna treść wiadomości:

Aby skorzystać z rzekomej promocji, wystarczy zgłosić się na adres w domenie @allegro.pl podany przez oszusta i wpłacić żądaną kwotę. Każdy, kto napisze na podany adres, otrzyma informację zwrotną z serwera poczty i dowie się, że takie konto pocztowe nie istnieje.

Powstaje zatem pytanie, w jaki sposób cyberprzestępca chce wyłudzić nasze pieniądze. Odpowiedź jest bardzo prosta - w kolejnej wiadomości e-mail prawdopodobnie ten sam oszust informuje, że wystąpiły problemy z kontami pocztowymi w domenie @allegro.pl. Aby skorzystać z "oferty", należy wysłać wiadomość na inny adres, na przykład w domenie @yahoo.com. Treść drugiej wiadomości wygląda następująco:

Wiadomości e-mail wysyłane w ramach opisywanego ataku nie zawierają żadnych szkodliwych programów, a wszystkie odsyłacze prowadzą do prawdziwych stron serwisu Allegro. Wynika z tego, że jedynym celem cyberprzestępcy jest wyłudzenie pieniędzy poprzez nakłonienie potencjalnych ofiar do tego, by same dokonały przelewu. Dodatkową korzyścią dla cyberprzestępcy jest możliwość weryfikacji, czy zdobyte przez niego adresy e-mail (ukradzione lub kupione na czarnym rynku) są aktywne. Język użyty w treści jest dość staranny, a sama wiadomość wygląda tak, jak wysłana przez pracownika Allegro. Sprawia, że na pierwszy rzut oka wszystko wygląda bardzo wiarygodnie i nawet doświadczeni użytkownicy komputerów mogą połknąć haczyk.
Kaspersky Lab Polska podkreśla, że portal Allegro nie ma nic wspólnego z wysyłaniem tej wiadomości e-mail. Jest to typowy atak phishingowy mający na celu wyłudzenie pieniędzy. Cyberprzestępca nielegalnie wykorzystał wizerunek Allegro.
Kaspersky Lab
     +2
ha a juz mail na @yahoo.com to nie marcinmarkowski84 a marcinnowak84 czyżby niedopatrzenie ze strony oszusta?? :) pozdrawiam
           
      0 
pewnie podal swoj prywatny adres
           
Wcale bym się nie zdziwił jak by allgro nie brała w tym udziału. Z kod przestępca uzyskał adresy emil do klientów.
         
      0 
uwierzył by kto że allegro nie weżnie należnej kasy :))))))
           
      0 
Buhahahaha... wiarygodna wiadomość, a byków stylistycznych tyle, że moja najmłodsza siostra, gdy chodziła do podstawówki pisała lepsze teksty.

Ktoś mógłby się na to nabrać? Chyba skończony baran, co mu tylko $ w głowie, bo poważny handlarz (płacący podatki i nabywający towar legalną drogą) zastosowałby jedno rozwiązanie widząc tego typu tekst - przycisk USUŃ.

Cóż, jeszcze parę lat i domokrążcy będą zwalniać nas z opłat za korzystanie z usług allegro, pobierając opłatę w domu klienta.

A ja dziś, jako że mam zły humor, zwalniam was z abonamentu RTV. A co, bądźta najlepsi w "ojropie".
           
      0 
Przedmówca ma racje. Stylistyka tekstu ma poziom drugiej klasy szkoły podstawowej.
Na przykład to. Aby wziąć udział w promocji kwota winna jest wpłynąć... Spadłem z krzesła ze śmiechu po przeczytaniu tego newsa.
Ponadto temu cwaniaczkowi za bardzo się spieszyło. Mail wysłany 1 lutego, a kwota winna jest wpłynąć 2 lutego i to najpóźniej. Śmiech na sali a nie phishing.
Ale kretyn, a tu jest napisane, że przygotowane profesjonalnie.
           

CAPTCHA
Zwycięzca Euro 2012

28,8% głosujących uważa, że wygra:

Niemcy Niemcy

O firmie

Kaspersky Lab

Kaspersky Lab

Producent oprogramowania antywirusowego.

E-mail:
info@kaspersky.pl
Telefon:
0 34 368 18 14
Fax:
0 34 368 18 14
Strona WWW:
http://www.kaspersky.pl
Adres:
ul. Krótka 27a
42-200 Częstochowa
Nasze wiadomości w Twojej skrzynce, codziennie po 10:00





 
Kompas Social Media

Matura to suka, czyli o maturze w sieci bez cenzury (raport)

Maj to czas matur.. Bez względu na to, czy poziom egzaminów jest wysoki czy niski, dla tysięcy maturzystów są one źródłem niepokoju i bezsenności, dla wielu tematem drwin, dla innych okazją do założenia maturze fanpage'a na Facebooku, a dla niektórych powodem do rozterek.

Czytaj dalej