Łukasz Szewczyk15.07.2016 (16:11)4 komentarze

TVP: Powstanie Agencji Kreacji Filmów i Seriali. Pawlicki traci stanowisko szefa TVP1

Telewizja Polska stawia na własną produkcję i rozwój oferty programowej. Jan Pawlicki, dotychczasowy szef TVP1, i Wojciech Hoflik są zostali pełnomocnikami zarządu ds. utworzenia Agencji Kreacji Filmów i Seriali.
Nowe kierownictwo TVP zmiany tłumaczy próbą eliminacji słabości organizacyjnych dotychczasowej struktury TVP, która była przystawką i witryną dla produkcji zewnętrznej. Cel wprowadzenia zmian organizacyjnych i personalnych jest jasny: przywrócić kreację i produkcję do TVP.
Wojciech Hoflik, pozostając na stanowisku szefa Agencji Produkcji Telewizyjnej i Filmowej, od dziś, tj. od 15 lipca 2016 roku, odpowiada także za uporządkowanie rynku twórców i producentów spoza TVP. W tym celu Hoflik utworzy i stanie na czele Agencji Kreacji Filmów i Seriali, która zajmie się pozyskiwaniem, selekcją i procesem produkcji najlepszych projektów zgłaszanych przez twórców spoza TVP.

Jan Pawlicki przestaje pełnić funkcję dyrektora TVP1, awansuje na pełnomocnika zarządu do spraw wewnętrznej produkcji filmowej i serialowej. Wkrótce powoła on odrębną Agencję Kreacji, biorąc na siebie odpowiedzialność za wewnętrzne projekty start-upów produkcyjnych. Pełniącym obowiązki dyrektora TVP1 jest od dziś Krzysztof Karwowski.

Zmiany personalne kolejnym efektem gruntownej przebudowy struktury TVP S.A., której celem jest optymalne wykorzystanie talentów i umiejętności kadry kierowniczej Spółki.

W zeszłym tygodniu dyrektorem TVP2 został Marcin Wolski. Zastąpił na tym stanowisku Macieja Chmiela, który jest teraz odpowiedzialny za koprodukcje z BBC.

Komentarze (1 - 4 z 4)

Dyrektorem Jedynki zostanie zapewne teraz Jan "Pierdoła" Pietrzak.
 5
Zmieńcie nazwę na PISLAM i zmuście członków swojej partii aby za to płacili i oglądali. Reszta może to na szczęście zbojkotować.
 3
Mook. Jan Pietrzak, w Twoim mniemaniu "pierdoła" jest m.in. milionerem, a Ty co sobą reprezentujesz?
 3
PiS to nowe wcielenie komuny. Być może fanom Kaczego się zdaje, że wystarczy biegać do kościólka, żeby być prawicowcem ale tak nie jest. Prawicowość to respektowanie wolnej woli obywatela i poszanowanie prywatnej własności. Tworzenie reżimowej telewizji i zmuszanie ludzi do utrzymywania jej z podatku jest zaprzeczeniem powyższych idei i dyskwalifikuje PiS jako prawicę.
 0