Łukasz Szewczyk15.03.2019 (13:29)brak komentarzy

Kuchnia daleka i bliska. Nowe programy w kwietniu na antenie Kuchnia+

W kwietniu amatorzy gotowania dzięki stacji Kuchnia+ będą mogli poznać kuchnię odległych zakątków świata, m.in. Urugwaju, Butanu czy Nowej Funlandii oraz przysmaki Stanów Zjednoczonych. Z kolei dla fanów rodzimych smaków Marieta Marecka przygotowała pomysły na szybkie i zdrowe posiłki dla całej rodziny.
"365 obiadów Mariety Mareckiej" w Kuchnia+
11. sezon bijącej rekordy oglądalności i uhonorowanej nagrodą Emmy serii "Anthony Bourdain: miejsca nieznane" (sobota, godz. 20.15, od 6 kwietnia) to zapis ostatnich wypraw popularnego, amerykańskiego szefa kuchni. Tym razem odwiedził on zachodnią Wirginię, Nową Funlandię, Urugwaj, Armenię, Butan, Berlin, wybrzeże Zatoki Meksykańskiej w USA oraz Hongkong. W każdym z tych miejsc odkrywał lokalne przysmaki - często zaskakujące nawet dla niego, oraz poznawał typowe dania i składniki wykorzystywane w danym regionie. W nowej serii Anthony Bourdain po raz kolejny pokazał, jak oryginalna, nieoczywista, a zarazem oszołamiająco smaczna może być kuchnia w różnych zakątkach świata. Anthony Bourdain popełnił samobójstwo w czerwcu ubiegłego roku. Ten amerykański szef kuchni był znany na całym świecie dzięki swoim kulinarno-podróżniczym programom: "Miejsca nieznane" oraz "Bez rezerwacji". Oba formaty można oglądać w Polsce w stacji Kuchnia+. Był autorem książek oraz jurorem w brytyjskiej i amerykańskiej edycji programu "The Taste".
Po sukcesie programu "James Martin: francuska przygoda" brytyjski szef kuchni wyrusza na podbój kolejnego kraju słynącego z charakterystycznych smaków - Stanów Zjednoczonych. W programie "James Martin: amerykańska przygoda" (czwartek, godz. 18.00, od 4 kwietnia) wraz ze swoim zaufanym zespołem zwiedzi kraj od wybrzeża do wybrzeża, zaczynając w Kalifornii i kończąc w Nowym Jorku. Kolejne stany przemierza kilkunastoma różnymi pojazdami: od klasycznego Harleya Davidsona, przez furgonetkę, aż po kultowego Pontiaca z lat 70. Po drodze kosztuje wszelkich lokalnych specjałów i opowiada, jak można je przygotować we własnej kuchni.

Z kolei "365 obiadów Mariety Mareckiej" (sobota, godz. 17.00, od 13 kwietnia) to program, który pokazuje, że przygotowanie posiłków dla całej rodziny nie musi być żmudną i uciążliwą pracą. Wystarczy dobry pomysł i kilka sprytnych tricków. W szóstym sezonie Marieta Marecka podzieli się swoimi sposobami na oszczędne i przemyślane zakupy oraz odpowiedzialne gotowanie - zdrowe i jak najmniej szkodliwe dla środowiska. Tym razem w programie zostaną zaprezentowane przepisy na nowoczesne i tradycyjne potrawy wielkanocne, nietuzinkowe posiłki z grilla, czy dania inspirowane kolorami, takimi jak oranż czy róż. Widzowie przekonają się, że dziecko w kuchni... niekoniecznie oznacza kłopoty, a wspólne gotowanie może stanowić przyjemną i pożyteczną formę spędzania wolnego czasu z rodziną. Nowy sezon to także kulinarne inspiracje na babski wieczór czy dzień ojca. Tym razem nieco miejsca poświęcono również tzw. comfort food, czyli jedzeniu przygotowanemu w tradycyjny sposób, które ma dla gotującego wartość sentymentalną. Uwielbiana przez widzów prowadząca podzieli się kolejną porcją prostych do przygotowania i niezwykle smacznych przepisów.