Łukasz Szewczyk16.09.2021 (16:46)brak komentarzy

Tomasz Jakubiak ponownie rozgryza Polskę w Canal+ Kuchnia

• Jak przyrządzić idealny rosół? W czym leży sekret tradycyjnej grochówki? Co zrobić, by kaczka wyszła doskonale?
• Tomasz Jakubiak kontynuuje kulinarną podróż po Polsce na antenie Canal+ Kuchnia
Tomasz Jakubiak ponownie rozgryza Polskę w Canal+ Kuchnia
Kucharz i dziennikarz kulinarny, Tomasz Jakubiak, kontynuuje swoją pełną smaku podróż po naszym nadwiślańskim kraju w poszukiwaniu przepisów na tradycyjne, regionalne potrawy. W drugiej odsłonie "Jakubiak rozgryza Polskę" poznamy sekrety przyrządzania królowej wszystkich zup - rosołu. Dowiemy się również, jak zrobić najlepszy chłodnik i perfekcyjną grochówkę. Jakubiak weźmie także na widelec ozorki, kotlety mielone oraz kaczkę i dania z grzybów.
Jak zawsze, kucharz przygotuje także własne wersje ponadczasowych potraw polskiej kuchni, inspirując się przepisami lokalnych kucharzy i gospodyń. Na Dolnym Śląsku w malowniczo położonej winnicy, Tomek spróbuje idealnego gulaszu odtworzonego na bazie przepisu z początku XX w. U podnóża Gór Kamiennych zje wybitne kluski leniwe, które przygotuje w towarzystwie właścicielki rodzinnej serowarni, gdzie powstają najlepsze w kraju twarogi. Prowadzący uda się również na Kaszuby, by w wiejskim domu wybitnego szefa kuchni spróbować szmurowanej kaczki w kaszubskich truskawkach. Z kolei na Roztoczu, wraz z właścicielami gospodarstwa biodynamicznego, przyrządzi wybitny chłodnik, a na placki pojedzie na Podlasie, do Polskiej Królowej ziemniaków.

W programie, poza inspirującymi i nieoczywistymi przepisami, nie zabraknie przygód, pięknych plenerów oraz historii ciekawych ludzi, których życie związane jest z wytwarzaniem tradycyjnego jedzenia.

Emisja premierowych odcinków drugiego sezonu serii "Jakubiak rozgryza Polskę" w niedzielę o godz. 12.30 (od 19 września 2021 roku) w Canal+ Kuchnia.. Odcinki dostępne będą także w Canal+ Online (od 20 września).